Nyt se on sitten virallista, meille tulee lämmitysmuodoksi maalämpö! Pitäisi vaan uskoa aina sitä ensimmäistä päähän putkahtavaa ajatusta, niin pääsisi vähemmällä miettimisellä... Jo kauan ennen rakennusprojektin alkamista ajatuksena oli, että jos joskus rakennetaan, niin taloon tulee ehdottomasti maalämpö. Projektin alkaessa oli kuitenkin pakko miettiä kaikki muutkin vaihtoehdot läpi, lähinnä maalämmön korkeiden investointikulujen takia... Ilma-vesi-lämpöpumput, kaukolämpö tai mitkään muutkaan ei vakuuttaneet, joten maalämpöönhän siinä sitten päädyttiin... Ja loppujen lopuksi maalämmön investointikulut eivät ole paljoakaan suuremmat kuin kaukolämmön.

Maalämpöpumppujen valmistajia on nykyään vaikka muille jakaa. Pieniä toimijoita on tullut alalle useita, kun maalämmön suosio on kasvanut. Hintavertailu oli tässäkin paikallaan, ja tarjoukset pyydettiin seuraavista maalämpöpumpuista:

-Stiebel Eltron (Vaikutti meille sopivalta ratkaisulta, ja hintakin oli sopiva.)

-Lämpöässä (Varmasti ihan ok vaihtoehto, ja vieläpä suomalainen.)

-IVT (kallis!!!)

-Gebwell (Ok hinta, muut seikat ratkaisi)

-Nibe (Eivät ikinä vaivautuneet edes lähettämään tarjousta! Loistavaa palvelua... Mutta saman kohtalon olen kuullut monilta muiltakin, tarjousta ei joko tule tai tulee 4 kk päästä... )

 

Vertailujen ja neuvottelujen jälkeen tehtiin siis kaupat saksalaisesta Stiebel Eltronin WPC 7 -maalämpöpumpusta. Valmistajan sivut löytyvät täältä: http://www.stiebel-eltron.fi/index.php 

 Moni maalämppumpun valmistaja tuntuu tekevän tarjouksen niin sanotun "optimimitoituksen" pohjalta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kovilla pakkasilla lämmitykseen kuluu sähköä. Tätä emme missään nimessä halunneet, koska maalämpöpumpun idea on se, että sähkölasku on pieni... Laskelmien mukaan tuon WPC 7 -pumpun pitäisi nyt riittää meillle paremmin kun hyvin. Muuta on vaikea tässä vaiheessa Stiebel Eltronista kommentoida, käyttökokemuksia voi kysyä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa.

 Tänään ostettiin myös lattialämmitys taloon asennuksineen. Huomenna päästään kommentoimaan LVI -suunnitelmaa ja perjantaina onkin vuorossa keittiön suunnittelua. Hommaa riittää, mutta toisaalta oman talon suunnittelu on ihan mukavaa puuhaa.